Skriveterapi

Jeg har uddannet mig til skriveterapeut hos Jessica Hjert, som har virksomheden ”Skrivterapicentrum” i Sverige, og som noget nyt (fra 2024) tilbyder jeg skriveterapi i form af onlinekurser (der kommer snart en hel ny hjemmeside udelukkende med fokus på skriveterapi).

Hvad er skriveterapi?

Skriveterapi er, som ordet siger, en terapeutisk måde at skrive på. Det er en systematisk måde at tage sig af sine egne tanker og følelser på.
Ofte har det et konkret formål. Man kan bearbejde en sorg, et traume, eller ”rense hovedet for tanker”. Man kan også arbejde med et specifikt tema som uro, angst, vrede, ked-af-det-hed, selvværd – ja, kun fantasien sætter grænser!

Man kan ikke gøre forkert i skriveterapi! Det vigtigste er, at man oplever, at man ”kommer et sted hen” med sin skrivning. At man får nye perspektiver, indsigter, og måske – hvis nødvendigt – at man bliver i stand til at forandre noget i sit liv.

Kort og lidt poetisk sagt om skriveterapi:

  • Det er som at bruge blyanten, kuglepennen eller tastaturet som psykolog
  • Det handler om at skrive med hjertet og ikke med hjernen
  • Det er som at hele sig selv, som at sy et sår sammen
  • Det er som et indre kompas, der viser vejen
  • Det er som at skrive sin egen historie

At skrive terapeutisk handler ikke om talent. Man skal ikke være god til at stave, sætte kommaer rigtigt eller udtrykke sig. Man skriver for sig selv og ikke for nogen anden, og det spiller ikke nogen rolle, hvordan det ser ud, eller hvad der står på papiret!

Gennem skrivning kan lidelse forvandles til kunst (DeSalvo)

Skriveterapi er sundt!

Forskningen viser, at skriveterapi er godt for helbredet! Faktisk ser effekten ud til at være på linje med yoga og meditation! Dét som især er helende, er når man kobler oplevelser og livssituationer sammen med tanker og følelser.

Det handler ikke om at få negative tanker og følelser til at forsvinde, snarere at få dem frem i lyset, forstå dem og blive klogere. Således både kan og må skriveterapi altså godt ”gøre ondt”, men der skal være en balance – det må gøre ondt, men det skal også skabe lindring. 

I skriveterapi bør man acceptere det svære – men lede efter det gode


Helt konkret har forskningen vist, at 20 minutters skrivning om dagen i 4 dage har en tydelig og klar sundhedsfremmende effekt!

For at man skal få det bedste udbytte af skriveterapi, er det ikke nok blot at skrive og tænke og føle, mens man skriver. Man bør også reflektere og analysere, hvad man skriver for at ”komme spadestikket dybere” og få en større indsigt og forståelse for sig selv og sit liv/sin situation.

Man lytter til sig selv, når man læser sin egen tekst

Den billigste form for terapi!

Det er billigt at skrive, og mange mennesker fortæller, at de ser det som en vej til personlig vækst og heling. Man har endda set, at folk der skriver, har færre sygedage og rapporterer om større glæde og velvære.

Skriveterapi er med andre ord et ret kraftfuldt værktøj, og det kan bruges for sig selv eller i kombination med andre former for terapi, fx samtaleterapi. Mange fortæller, at det lige giver ”det der lille ekstra” både at skrive og gå i samtaleterapi.

Tanker bliver ofte mere virkelige, når vi ser dem på papir

Lyder det interessant? Vil du vide mere allerede nu? Så download min GRATIS e-bog

Skrivning kan bryde tavsheden

Interesseret i langsomhed, psykologi, yoga og meditation?

Abonnér på mit nyhedsbrev som udkommer, når jeg har tid og synes, jeg har noget at formidle.

Tilmeld nyhedsbrev