Angst, stress og udbrændthed kommer tit som en blandet cocktail, hvor alle tre ingredienser er rørt godt og grundigt sammen. Måske startede det med, at du var stresset. Så blev du mere stresset og begyndte at føle, at du mistede kontrollen over dit liv og dine gøremål, og så kom angsten. Og herefter brændte du helt ud.
Eller også står du i en situation, hvor du er bange for, at du snart havner midt i denne cocktail. Og du kan ikke rigtigt finde hoved og hale i, om du er ramt af det ene eller det andet, eller det hele.
Jeg har erfaringer med den cocktail (og fik sclerose med som et ekstra uvelkomment krydderi).
Når man ikke overholder hastighedsbegrænsningerne
Fælles for cocktailen er, at der er opstået en ubalance i det autonome nervesystem, hvor det parasympatiske nervesystem (bremsen) er sat mere eller mindre ud af funktion, og det sympatiske nervesystem (speederen) kører i et alt for højt gear.
Det er som at sidde i en bil, der kører 200 km i timen i et villakvarter, hvor hastighedsbegrænsningen er 40 km i timen.
Når man tør møde sin angst, får man erfaringer med mod, og det gør angsten svag(ere).
Det kan kun gå galt, og det gør det! I Starten kan man styre bilen, men til sidst kører man rigtigt alvorligt galt!
Når jeg som psykolog møder mennesker, som er kørt rigtigt alvorligt galt på denne måde, bringer jeg ofte temaet yoga på banen. I den forbindelse kommer vi ofte til at snakke om den berømte ubalance i det autonome nervesystem, og at yogaen kan være vejen til at blive opmærksom på, hvad det er, der er på spil, når et nervesystem er overbelastet og i ubalance. Og at man, når man har forstået mekanismerne bag, kan gøre noget ved det!
Yoga redder ikke liv
Da jeg blev sygemeldt med den berømte cocktail, reddede yogaen mit liv.
Det er naturligvis ikke sandt. Yoga redder ikke liv. Og det er en ret vigtig pointe! Men yoga kan skabe indsigt, så man kan redde sig selv.
Derfor er det også vigtigt, at terapeuten har flere strenge at spille på – at der kan skiftes spor (eller skiftes terapeut), hvis klienten ikke føler sig set og forstået med metoden.
Det første jeg fandt ud af, var at jeg ikke havde trukket vejret i flere år. Ihvertfald ikke helt ned i maven.
Da jeg begyndte at gøre det, fik jeg det rigtig skidt (på den anden side kunne det ikke rigtigt blive værre, så forskellen var ikke så stor). Min krop var ikke vant til at få ilt ud i alle dele af kroppen, og jeg blev svimmel og fik endnu dårligere balance, end sclerosen allerede havde sørget for.
”Når angsten får navn, bliver den svag”, synger Lasse og Mathilde. Og det er der faktisk en del sandhed i.
Det næste jeg begyndte at gøre, var at stoppe op og mærke kroppen. Det var også helt nyt og meget ubehageligt. Fordi jeg fandt ud af, at den havde noget at fortælle. Fx at jeg havde haft for travlt.
Min sclerose bestemte sig for at sætte sig i benene – som kroppens måde at få kontakt med hovedet på: ”SÅ STOP DOG”, skreg benene til hovedet; og så gjorde de det!
Ikke noget quick fix
Men efterhånden blev yogaen mere og mere behagelig, og jeg fik det da også langsomt bedre og bedre. Det første der forsvandt, var angsten. Derefter stressen og udbrændtheden. Nu har jeg ”kun” sclerosen tilbage, hvilket betyder, at benene stadig ikke har fået lov til at skynde sig.
Når det så er sagt, er den tredelte cocktail blevet en del af mig, som jeg altid skal forholde mig til og som dukker op i det små, når jeg får for travlt.
Men forskellen er nu, at jeg kan se det positive i, når cocktailen gør sin entré. Den gør det ikke for at være irriterende – men for at fortælle mig, at jeg skal stoppe op – tænke, holde op med at tænke, hvile, træne, ændre på noget etc. Nogle gange lykkedes det, nogle gange ikke. Og så falder jeg i et sort hul igen. Men vejen op er kortere.
Når jeg ser tilbage, kan jeg se, at det tog et lille års tid at få nogenlunde kontrol over cocktailen. Så ikke noget quick fix dér! Men det er også ok. Jeg har efterhånden lært, at der ikke er meget i livet, der kører efter det princip.
Så yogaen reddede ikke mit liv. Men den skabte indsigt, som gjorde, at jeg bedre kan handle på og håndtere cocktailen.
”Tid til at få mere angst”
Indsigten, som yogaen gav mig, kom fordi jeg var sygemeldt og havde TID til at udøve yoga, tid til at få det skidt over at ”møde mig selv”, tid til at få endnu mere angst, tid til at trække vejret, tid til at kede en vis legemsdel ud af bukserne, tid til at stå og glo ud over vandet, tid til at læse bøger – tid til simpelthen at trække stikket helt ud og bare være til stede midt i alt ubehaget.
”Tid til at få endnu mere angst”, skrev jeg. Hvad er nu det for noget? Angst gider man da ikke have mere af! Det skal man da få hjælp til at gå væk med strategier, der virker!
Yoga redder ikke liv. Og det er en ret vigtig pointe! Men yoga kan skabe indsigt, så man kan redde sig selv.
Nej. Ikke nødvendigvis. Der findes mange forskellige psykologiske tilgange og metoder til at møde angst med. Min tilgang, både som menneske og som psykolog, er at angsten skal mødes, før den kan forsvinde.
Hvis den overhovedet forsvinder. Måske er man kun så heldig, at den bliver som en irriterende ven, der ikke gider forsvinde ud af ens liv, men som ikke kommer på besøg hver dag og ikke konfronterer én så voldsomt, når den hilser på.
At samle på erfaringer med mod
Derfor kan det være nødvendigt, at man i starten lader sig konfrontere så voldsomt med angsten, at man føler, man er lige ved at dø. For det gør man ikke af angst!
Når først man er invaderet af angsten, og får flere og flere erfaringer med, at man ikke dør af den, kan man stoppe op og se den i øjnene og forstå, hvad den vil.
”Når angsten får navn, bliver den svag”, synger Lasse og Mathilde. Og det er der faktisk en del sandhed i.
Det er som at sidde i en bil, der kører 200 km i timen i et villakvarter, hvor hastighedsbegrænsningen er 40 km i timen.
Lidt forenklet kan man også sige, at angst er lig med manglende erfaringer med mod. Når man tør møde sin angst, får man erfaringer med mod, og det gør angsten svag(ere).
Som psykolog har jeg altid interesseret mig for angst. Det var det første emne, jeg skrev opgave om på studiet, husker jeg. Siden jeg som menneske fik personlig erfaring med det, interesserer det mig endnu mere som psykolog.
Og som sagt er det meget almindeligt, at angsten har følgeskab af stress og udbrændthed. Som psykolog møder jeg flere mennesker med cocktailen angst, stress, udbrændthed end med bare én af ingredienserne.
Evidens og relationer
Det ligger mig derfor meget på sinde at hjælpe mennesker, der er ramt af angst, stress og udbrændthed. Der findes en masse psykolgiske metoder og tilgange, når det gælder angst, stress og udbrændthed – enten som enkeltdele eller som cocktail, og selvom man indenfor psykologien er meget optaget af evidens; altså: ”hvad virker bedst?”, så har man endnu ikke fundet én metode, der virker bedre end andre.
Det som har den aller største betydning for, om metoden virker, er relationen mellem klient og terapeut. Der skal være tryghed og tillid, og metoden, som terapeuten foreslår, skal ”tale til” klienten på en meningsfuld måde. Derfor er det også vigtigt, at terapeuten har flere strenge at spille på – at der kan skiftes spor (eller skiftes terapeut), hvis klienten ikke føler sig set og forstået med metoden.
Onlineforløb uden Early Bird og Black Friday
Jeg er igang med at udarbejde et onlineforløb for dig, som er ramt af denne cocktail, eller frygter at du kunne blive det. Hvis du skal have noget ud af dette forløb, skal du opleve, at tilgangen, jeg beskriver her, er meningsfuld. Hvis ikke er det ikke et godt tilbud for dig, og så skal du ikke bruge penge på det!
Netop fordi relationen mellem klient og terapeut er så vigtig, vil der være ekstra fokus på dette i onlineforløbet. For der kan jo ad gode grunde ikke opstå en ægte relation i et onlineforløb, hvor man ikke sidder fysisk overfor hinanden.
Jeg kan afsløre to ting ved onlineforløbet
For det første afsluttes det med muligheden for en samtale med mig online (via en sikker video-forbindelse). Her har du mulighed for sammen med mig at evaluere forløbet, stille spørgsmål og undre dig.
For det andet har du under onlineforløbet mulighed for at maile mig og stille spørgsmål. Jeg lover, at jeg svarer inden for 24 timer.
Mere kan jeg ikke røbe nu. Men hold øje med mere nyt i nyhedsbrevene, på Facebook og Instagram. Jeg kan godt afsløre, at der ikke bliver noget med Early Bird eller Black Friday. Det kommer til at koste det samme for alle – hele tiden. Så behøver du ihvertfald ikke få stress over, at skulle nå at slå til indenfor en bestemt tidsramme. For hvis du passer til dette onlineforløb, har du ikke brug for mere at stresse over!